2011. november 15., kedd

Átverés volt a pi memorizálási rekord

Az ukrán "csodadoktorról", aki azt állította, hogy a pi 30 millió tizedesjegyét memorizálta, kiderült, hogy csaló. Orvosi diplomái hamisak voltak, valójában hidegburkoló volt, és feltételezhető, hogy a pi jegyeiből is jóval kevesebbet memorizált (forrás: Index).

"A tudományos fokozattal bíró idegsebész-professzor rendkívüli emlékezőtehetségével és fejszámolási képességével országos hírnévre tett szert, a kormány tudományos intézetet akart alapítani neki - most kiderült, hogy orvosi diplomája sincs.

Andrij Szljuszarcsukot okirat-hamisítással gyanúsítják. A nyomozók szerint két - egy oroszországi és egy ukrajnai - orvosi egyetem diplomáját hamisította meg, és noha sosem végezte el egyiket sem, komoly orvosi praxist folytatott, hipnózissal foglalkozott és tekintélyes orvosi tudományos fórumokon vett részt.

Szljuszarcsuk tudományos fokozattal rendelkező idegsebésznek adta ki magát. A kijevi média "professzorként" emlegette, és számos műsort készített rendkívüli adottságairól, arról, hogy pillanatok alatt megszorzott fejben két 30 jegyű számot, vagy percek alatt megtanult kívülről több száz oldalas könyveket. Ukrajnában "pi doktornak" is nevezték, mert állítólag fel tudta sorolni a pi szám 30 millió számjegyét, és ebben is világelső volt.

Két évvel ezelőtt Viktor Juscsenko akkori ukrán államfő gratulált a csodadoktornak, mert állítólag felállította az információrögzítés világcsúcsát. Két hónappal ezelőtt pedig Viktor Janukovics jelenlegi elnök állami díjjal tüntette ki tudományos vívmányaiért és munkáiért, és 19 ezer dolláros pénzdíjat adományozott neki. Az ukrán vezetés azt tervezte, hogy agykutató tudományos intézetet alapít, amelyet a csodadoktor neve fémjelzett volna.

Szjuszarcsuk vesztét egy lembergi lap okozta, amely oknyomozásba kezdett, mert kételkedett rendkívüli képességeiben, és azt állította, hogy bemutatói csupán trükkök. Az újság derített fényt arra is, hogy Szljuszarcsuk egyetemi diplomái valószínűleg hamisak, s nem orvosi egyetemeket fejezett be, hanem hidegburkolónak tanult egy vinnyicai szakmunkásképzőben."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése