2009. július 10., péntek

Az autista Pi Ember - aki 22514 tizedesjegyig tudja a pi jegyeit

"Daniel Tammet, az autista géniusz gyorsabban számol négyzetgyököket bármely számból, mint egy számológép, és Európában először egyedül ő volt képes fejből felmondani 22514 tizedesjegyig a pi értékét – írja cikkében a Guardian. A 26 éves angol azonban nem csak zseni, hanem autista is, ezért nem vezethet autót, vagy nem képes a konnektorba illeszteni egy villanydugót: hihetetlen képességei és jelentős fogyatékosságai vannak egyszerre.

Az autisták körülbelül 10 százalékának vannak különleges szellemi képességei, a nem autisták között pedig egy százalékra becsülik a géniuszok arányát. Hogy miért alakulnak ki az ilyenfajta képességek, senki sem tudja biztosan. Az azonban bizonyos, hogy egyes agysérülések, betegségek, erőteljes behatások kiválthatnak olyan folyamatot, amelynek eredménye a minden képzeletet felülmúló nyers zsenialitás. Daniel Tammet feltűnése azért fontos az agykutatás számára, mert képes elmondani, hogy mi megy végbe a fejében gondolkodás közben, illetve helyett. A közönséges emberek gondolkodása ugyanis nem vethető össze azzal, ami egy géniusz fejében zajlik.

Tammet ha összeszoroz két számot, akkor nem valamifajta algoritmusokat hajt végre, hanem azonnal tudja az eredményt. Azóta, hogy gyermekkorában átesett egy epilepsziás rohamon képes látni a számokat. Minden számhoz színek, fények, formák, textúrák tartoznak. A kettes számjegy egyfajta mozgás, az öt mennydörgés, villámlás. “Amikor összeszorzok számokat, feltűnik két alakzat, amelyek elkezdenek változni, majd elenyésznek. Közben megjelenik egy új alakzat. És ez maga az eredmény. Ez egy mentális képalkotás. Ez a gondolkodás nélküli matematika” – magyarázza Daniel Tammet, hogyan képes a számokkal való elképesztő műveletekre."

(forrás - hvg.hu - 2005.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése